Monografe książkowe
Szefer P. (2002). Metals, Metalloids and Radionuclides in the Baltic Sea Ecosystem, Elsevier Science B.V., Amsterdam, 766 pp. | |
Szefer P., Nriagu J.O. – Eds. (2007) Mineral Components in Foods, CRC Press – Taylor & Francis, FL, 480 pp. | |
Namieśnik J., Szefer P. (2010). Analytical Measurements in Aquatic Environments, Taylor & Francis Group, LLC, 503 pp. | |
Albaiges J., Bebianno M.J., Camphuysen K., Cronin M., de Leeuw J., Gabrielsen G.W., Hutchinson T., Hylland K., Janssen K., Jansson B., Jenssen B.M., Roose P., Schulz-Bull D., Szefer P. (2011). Monitoring Chemical Pollution in Europe’s Seas – Programmes, Practices and Priorities for Research. Position Paper 16, Marine Board, European Science Foundation, Ostend, Belgium, 108 pp. | |
Nriagu J.O., Pacyna J., Szefer P., Markert B., Wünschmann S., Namiesnik J. (2012). Heavy Metals in the Environment – Selected Papers from the 15th ICHMET Conference, Maralte BV, The Netherlands, 376 pp. |
Skrypty/Podręczniki
Lebiedzińska A., Szefer P. (Red.) (2009). Żywność – Żywienie – Zdrowie. Bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka. Wydawnictwo GUMed, 277 stron.