Osiągnięcia naukowo-badawcze udokumentowane w publikacjach książkowych

StartOsiągnięcia naukowo-badawcz...

Druga, ok. 500-stronicowa książka o tematyce bromatologicznej (Eds. – P. Szefer & J.O. Nriagu) pt. „Mineral Components in Foods” została wydana na początku 2007 r. przez uznaną na świecie oficynę wydawniczą CRC PRESS – TAYLOR & FRANCIS. W opinii recenzentów stanowi wyjątkowe dokonanie naukowo-publikacyjne autora w obszarze chemii żywności, potwierdzające jego światowy autorytet. Monografia jest również pierwszym tego typu syntetycznym opracowaniem uwzględniającym znaczący udział wyników badań własnych, obejmującym m.in. ocenę chemometryczną jakości odżywczej produktów spożywczych w aspekcie ich składu mineralnego (wkład prof. P. Szefera przekłada się na 3 bardzo obszerne rozdziały stanowiące połowę współredagowanej przez niego książki). Jak pisze jeden z recenzentów “spektakularne osiągnięcia prof. Jerome O. Nriagu jako drugiego edytora książki, świadczą nie tylko o jej wartości merytorycznej, lecz także o pozycji naukowej jaką prof. Piotr Szefer – pierwszy redaktor – cieszy się na forum międzynarodowym. Wśród współautorów poszczególnych rozdziałów tego opracowania książkowego znajduje się grupa uczonych światowego formatu”. Książka uzyskała pozytywne recenzje, m.in. na łamach różnych czasopism, m.in. The Science of the Total Environment (2007, 383, 246-247), International Journal of Environmental Analytical Chemistry (2008), Polish Journal of Environmental Studies (2007, 16, 487-488), Analityka (2007, 1, 81-82), Orbital (2007, 1, 51-53).